
Instant Factoring este o companie care asigura servicii de micro factoring prin intermediul unei platforme on line pe care o administreaza. Compania ofera o soluție rapida si nebirocratica de acces la lichidități.
Adina China – Country Manager
1. Cum apreciati ca este piata serviciilor financiare adresate companiilor mici din Romania din punct de vedere al automatizarii ?
Piata serviciilor financiare care inglobeaza solutii de automatizare adresate in general companiilor, nu numai microintreprinderilor este in plina expansiune. Acest sector de activitate este printre primele care beneficiaza de tehnologiile avansate disponibile. Pentru microintreprinderi, punctual, este mult loc pentru inovatie si solutii care sa le sprijine. Pe zona de factoring digital, Instant Factoring este pionier in Romania, insa oriunde exista cerere apare si oferta, pentru ca asa este normal intr-o economie sanatoasa. Apare insa si componenta educationala, valabila atat pentru companiile furnizoare de servicii, care trebuie sa-si instruiasca personalul cu noile tehnologii, iar la randul lor beneficiarii acestor produse, sa treaca de bariera comunicarii cu un robot sau achizitionarii si utilizarii unui serviciu complet digital, fara interactiune umana.
2. Care este tipul de companie careia va adresati – sunt firme mari sau mai degraba companii mici ?
Produsul de micro-finantare Instant Factoring se adreseaza companiilor mici, in general cu o cifra de afaceri de pana in 500mii euro insa nu se limiteaza doar la ele. In urma unor studii efectuate intern, dar si pe baza datelor statistice la nivel national si international, micii antreprenori nu beneficiaza in acest moment de solutii diverse de finantatre prin care sa-si acopere nevoile curente de lichiditate. Institutiile traditionale de finantare, banci sau IFN-uri, nu au acordat importanta necesara acest sector, esential in opinia noastra pentru sustinerea si dezvoltarea economiei locale. Sunt impunse bariere diverse de accesare a finantarii de catre companiile mici, ceea ce conduce la imposibilitatea accesarii fondurilor necesare desfasurarii activitatii curente a firmelor, si in momentul in care apare urgenta.
3. Ce nevoie acopera produsul pe care il oferiti ? si cat de repede reusiti sa acoperiti aceasta nevoie? Cat dureaza practic tot procesul din momentul in care un client va contacteaza pana cand primeste banii pe cont?
Nevoia principala pe care Instant Factoring o acopera este disponibilitatea de cash pentru onorarea platilor catre furnizori, taxelor si impozitelor, plata salariilor sau acoperirea perioadelor de sezonabilitate cand se pot ivi comenzi noi, peste capacitatea uzuala, pentru care este nevoie de lichiditati suplimentare in vederea demararii lor.
Rapiditatea cu care reusim sa acoperim aceasta nevoie de bani cash este unul dintre avantajele noastre competitive in fata furnizorilor clasici de factoring. Crearea unui cont de utilizator in platforma www.instantfactoring.com dureaza cateva minute, iar incarcarea unei facturi in vederea finantarii, in cel mult doua minute. Avem capacitatea sa evaluam cererea de factoring a unui client intr-un termen scurt, de numai doua ore pentru sume mici, si sa-i viram mai departe valoarea integrala a facturii finantate, mai putin comisionaul de finantare, in 24 de ore.
4.Cum sunt evaluati clientii carora le acordati finantare ? Ce ar putea determina respingerea unui client de catre dvs?
In primul rand suntem constienti ca la nivelul acestor firme mici, datele financiare nu sunt neaparat cele mai bune, de aceea acest aspect nu este primordial pentru noi. Este mai important partenerul de afaceri al clientului nostru, debitorul, pentru ca el urmeaza sa plateasca la scadenta factura pe care noi o finantam. Prin urmare, ne uitam la actionarii debitorului, la datele lui financiare, la apartenenta la un grup international, la procesele pe care le are deschise, la firmele unde mai este actionar sau istoricul lor pe insolventa s.am.d. Este relevanta si legatura dintre client si debitor, pentru ca in factoring, riscul cel mai mare este cel al fraudei. Extragem in timp real date din multiple surse publice si private, iar evaluarea se realizeaza automat, de aici si timpul de raspuns foarte scurt. Insa, in situatii specifice, adaugam si analiza unui specialist de risc.
5.Si acum, fiindca cititorii nostri sunt cu precadere specialisti in domeniul financiar, care contabilizeaza costurile, ne puteti face o scurta analiza a costurilor pe care le genereaza acest timp de finantare ?
Costurile sunt transparente, in platforma avem un calculator care ofera o simulare de finantare pe baza valorii facturii si a termenului de plata, destul de acurata, astfel clientul stie in mare parte la ce anume sa se astepte. Comisionul de finantare se situeaza in jurul valorii medii de 3% pe luna (din momementul finantarii si pana la scadenta facturii).
Am avut situatii ale clientilor care ne-au informat ca si-au dedus costul de finantare prin faptul ca si-au putut plati furnizorii mai repede, obtinand in schimb termene de plata mai bune sau si-au imbunatatit conditiile relatiei comerciale. Sunt clienti care prin incasarea facturii in avans si-au putut achizitiona echipamente si utilaje noi, ceea ce a condus la cresterea volumului de comenzi procesate si implicit la cresterea afacerii.
6. Daca ar fi sa comparam serviciile bancare cu cele oferite de Instant Factoring, care ar fi principalele avantaje comparativ cu produsele bancare?
Consider relevant de mentionat de la inceput diferenta dintre factoring si o linie de credit, pentru ca pot aparea intrebari specifice ca diferenta pe costuri. Prin serviciul nostru de factoring, finantam facturile cu plata la termen emise de clienti , iar clientul primeste banii in 24 de ore, fara sa se confrunte cu birocratie prin garantii, acte suplimentare (balante, bilanturi), intalniri directe, perioade de cateva zile sau saptamani de asteptare pentru aprobare. In plus, noi acoperim o necesitatea de lichiditati pentru plati urgente, luand in considerare perioade de scadenta relativ scurte, de pana la 90-120 de zile, nu 1 an cum este cazul unei linii de credit. Comparativ cu factoringul oferit de banci, unde se solicita cesionarea intregii relatii comerciale pe clientul respectiv, noi putem finanta inclusiv facturi individuale, eliminand astfel obligatiile contractuale pe termen lung sau impunerea unor anumite volume de finantare.
7.Ce apreciaza cel mai mult clientii dvs la produsul pe care il oferiti ?
Am primit aprecieri pentru rapiditatea cu care raspundem cererilor primite, pentru simplitatea procesului de inregistrare in platforma si inregistrarea cererii de finantare, si pentru transparenta, totul este la vedere, comunicat de la bun inceput, fara sa apara pe parcusul colaborarii comisioane ascunse sau termeni contractuali aditionali.
Ne dorim sa colaboram cu clientii nostri pe termen lung, iar scopul nostru este sa avem un impact social pozitiv, sa ajutam acest sector economic sa creasca sanatos, de aceea suntem in permanenta in comunicare deschisa si prompta cu clientii nostri, ne adaptam resursele interne astfel incat sa le satisfacem cerintele la un nivel inalt de calitate. Ne ajuta foarte mult tehnologia avansata de care dispunem.
8.Aveti anumite domenii preferate pe care le finantati ? Sau domenii excluse?
Finantam companii din toate domeniile de activitate, nu ne axam pe anumite industrii. Putem insa extrage din portofoliul nostru concluzia ca sunt domenii care prefera produsul de factoring online, precum: activitati profesionale, IT, comert, transporturi.
9.Aveti in vedere si alte produse pe care sa le oferiti in viitor antreprenorilor?
Ne gandim sa lansam si alte produse de finantare, in special avem in plan un credit pe termen scurt, care sa vina in completarea produsului deja oferit, acoperind mai mult din nevoile de finantare ale clientilor.